Geokompoziti

Geokompoziti
Općenito o geokompozitima

Geokompozit je generički naziv koji se koristi za definiranje tvornički proizvedenog geosintetskog proizvoda koji se sastoji od kombinacije dvaju ili više geosintetskih materijala poput geotekstila, geomreža i geomembrana.
Područja primjene geokompozita su brojna i u stalnom su porastu. Oni obuhvaćaju cijeli niz funkcija koje obavljaju geosintetici: odvajanje, ojačanje, filtracija, drenaža i zadržavanje (brtvljenje).

Geokompoziti predstavljaju kombinaciju najboljih osobina različitih geosintetskih materijala na takav način da se specifični zahtijevi za građevinu rješavaju na optimalan način i uz minimalne troškove.

Primjena Geokompozita

Geokompoziti koji se sastoje od geomreže spojene sa slojem ili slojevima geotekstila s jedne ili obje strane (Sl.1) najčešće se koriste se za drenažu (vode ili plinova) iz bazalnog sloja u slučaju nasipa, odlagališta i sličnih struktura ali i za drenažu iza potpornih zidova i/ili upornjaka mostova. Imaju vrlo visok kapacitet drenaže u ravnini u odnosu na poprečnu drenažu, što ih čini vrlo prikladnima kao drenažni elementi.

Primjena kao bazalni sloj u nasipima (vodoravni smjer)
U slučaju nasipa na mekim tlima i u područjima s visokim nivoom podzemne vode, dobra je praksa osigurati sloj pijeska na dnu nasipa (na spoju temeljnog tla i podloge). Ovaj separator-drenažni sloj pijeska sprječava zaprljanje podloge sitnozrnatim temeljnim tlom (dizanje sitnih čestica gline i praha), smanjuje prekomjerni pritisak vode u porama nasipa, čime se povećava njegova stabilnost i osigurava ravnomjerna raspodjela opterećenja na podtlo. U područjima s nedostatkom pijeska potrebne kvalitete, potreba se može smanjiti polaganjem geokompozitnog sloja, umetnutog između dva sloja pijeska manje debljine (oko 75 mm svaki), kao osnovnog sloja nasipa (Sl.02).

Kao vertikalni odvod/drenađa

Geokompoziti predstavljaju kombinaciju najboljih osobina različitih materijala na takav način da se specifične aplikacije rješavaju na optimalan način i uz minimalne troškove.

Geokompoziti se obično sastoje od najmanje dva geosintetička materijala

Postoji pet osnovnih funkcija koje se mogu predvidjeti sa geokompozitom: odvajanje, pojačanje, filtriranje, odvod i zadržavanje.

Vrste geokompozita:

  • Geomreža i geotekstil: kada se geotekstil koristi na jednoj ili obje strane geomreže, funkcije razdvajanja i filtracije uvijek su zadovoljene, ali funkcija odvodnje znatno se poboljšava u usporedbi s geotekstilom.
  • Geotekstil i geomembrana: geotekstil može biti na jednoj ili obje strane geomembrane u brojne svrhe. Geotekstili pružaju veću otpornost na probijanje, propuštanja suzenja i trenje povezano s klizanjem, kao i pružanje vlačne čvrstoće.
Primjena
drenaža vode ili plina (fluida), ojačanje tla, ojačanje asfalta, ojačanje nasipa, filtracija 
Izdvojeni projekt
Naziv: Odlagalište neopasnog otpada ČRET
Klijent: Grad Novi Marof
Lokacija: Novi Marof

Slika 1.

Slika 2.

Slika 3.

Slika 4.

Slika 5.

Primjeri ugradnje​

odlagaliste-krec-novi-marof

Odlagalište Čret

Drenaža

odlagaliste_cret_bentonitni_tepih

Odlagalište Čret

Drenaža

Zračna luka Pula

Aerodorom Pula

20200220_152722

Aerodorom Pula

Odlagalište Čret_Novi Marof

Odlagalište Čret

Povezane tehnologije
  • Geomreže
  • Geotekstil
  • Geomembrane
Pošaljite upit